pixelzwart.gif (807 bytes)

logo1.jpg (9181 bytes)

pixelzwart.gif (807 bytes)
pixelwit.gif (43 bytes)
 
Algemeen
 

 

pixelwit.gif (43 bytes) NIEUWS VAN DE WEBWEG

 

  pixelzwart.gif (807 bytes)
 
Home
 
Vorige
pixelzwart.gif (807 bytes)
(Deze site is bijgewerkt op 3 februari 2003

CG-Raad wil Algemene Maatregel van Bestuur
"Chronisch zieken en gehandicapten
krijgen niet waar ze recht op hebben"

Chronisch zieken en gehandicapten krijgen niet de voorzieningen waar ze recht op hebben en gemeenten komen hun plichten voor gehandicapten en chronisch zieken niet na. Dat blijkt uit een onderzoek van het Meldpunt Wvg-protocol van de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad Nederland. De CG-Raad gaat er daarom bij de politiek op aandringen dat het Wvg-protocol wordt omgezet in een Algemene Maatregel van Bestuur.

Miljoenen gespaard

Het Wvg-protocol is sinds maart 2002 van kracht. In dit protocol zijn de rechten van de Wvg-gebruikers en plichten van de gemeenten vastgelegd en met dit protocol zou er een eind komen aan de rechtsongelijkheid en rechtsonzekerheid voor mensen met een handicap en chronische zieken. Dat is niet gebeurd, vindt de CG-Raad. Volgens de Raad hebben gemeenten zelfs 182 miljoen euro gespaard op de Wet Voorzieningen Gehandicapten.

Onderzoek

De CG-Raad heeft onderzoek gedaan bij 119 mensen met een handicap of chronische ziekte in 118 gemeenten. Meer dan zeventig procent van de ondervraagden geeft volgens dit onderzoek aan dat er onvoldoende rekening wordt gehouden met de persoonlijke situatie bij het aanvragen van een vervoersvoorziening. Tweederde van alle respondenten ervaart dat ook bij de aanvraag voor woonvoorzieningen, zegt de CG-Raad. De Raad vindt dit in strijd met de afspraak in het Wvg-protocol, waarin "uitgaan van een persoonlijke situatie" een kernpunt is. Een kleine zeventig procent krijgt onvoldoende informatie over de wachttijd en afhandeling van een aanvraag. Blijkens het onderzoek  zegt voorts maar liefst tweederde van de mensen met een beperking dat zij  niet met respect worden behandeld. Ongeveer negentig procent heeft bovendien één of meer klachten ingediend bij de gemeenten. Slechts zes procent heeft voor de voorzieningen een persoonsgebonden budget.